CZC.cz prý nekončí, aneb Allegro reaguje. CZC.cz prý nekončí, aneb Allegro reaguje.

CZC.cz prý nekončí, aneb Allegro reaguje.

Filip KrausFilip KrausHonza MalýHonza Malý
Publikace 23.6.2024

Za svoji kariéru jsem už toho viděl hodně. Takovou reakci, která se vznesla po našem předchozím článku, jsem však nečekal. Dokonce to přimělo Allegro vydat oficiální tiskovou zprávu ohledně situace obchodu CZC.cz.

Dnes se tedy podíváme na to, co se v ní píše – jedná se jen o hašení problémů či uvidíme změnu plánu?

VIDEO

CZC prý "nekončí".

Reakce Allegra

Minulý týden jsme vás prostřednictvím našeho článku informovali o budoucnosti obchodu CZC.cz na základě dosavadního konání Allegra, což jsem si ještě potvrdil skrze anonymní zdroje uvnitř firmy. Ve středu 19. června vydala společnost Allegro (CZC) tiskovou zprávu, ve které se ke vzniklé situaci vyjadřuje. Tuto zprávu zveřejnily různé internetové magazíny, avšak celé vyjádření Allegra je poněkud zvláštní.

titulek-ofiko.webp

Hned bych si dovolil upozornit na způsob, jakým je titulek frázován. Neuvádí se zde CZC.cz, ale pouze CZC. To je přesně to, o čem jsme v předchozím článku mluvili. I když zanikne samotný obchod CZC.cz, stále na Allegru prodejce CZC zůstane. Tento titulek napovídá, že se nyní dává priorita pouze na platformu CZC jako celek, nikoliv na doménu CZC.cz.

Toto potvrzuje i pokračování tiskové zprávy:

zakaznici-mohou-nakupovat.webp

Kdyby bylo v plánu udržovat a rozvíjet samostatný obchod CZC, tak by byly tyto věci integrovány přímo do původního CZC.cz obchodu, nikoli do nějaké podstránky na Allegru.

Přesouváním výhod na Allegro se zajišťuje, že zákazníci mají motivaci k přechodu na novou platformu, a to jen oslabuje pozici původního CZC. Z toho tedy vyvozuji, že v budoucnu bude dáván důraz spíše na Allegro.

it-infrastruktura.webp

Z tohoto můžeme zjistit, že IT infrastruktura CZC.cz pomalu zaniká, a bude se tedy používat čistě infrastruktura Allegra. To nám dále může ukazovat na možnou budoucnost samotného webu CZC.cz.

czc-expanze.webp

To je zcela pádný argument, proč by odděleně od CZC.cz měl vzniknout CZC shop i na Allegru. Kupříkladu privátní značky CZC.Gaming a CZC.Office, které nabízejí skvělé produkty s výborným poměrem ceny a výkonu – ty by nyní mohly být skrze Allegro dostupné mezinárodně, čímž by se CZC mohlo dále rozvíjet. Proto jsem se šel podívat na polskou verzi Allegra a snažil se některý z produktů najít. Marně.

Je to hezká myšlenka, že by bylo možné tyto produkty zakoupit i v jiných zemí kromě Česka a Slovenska, ale očividně tomu zatím tak není. A když se server Novinky.cz Allegra dotazoval, kolik zahraničních zákazníků CZC.cz přibylo, neposkytli zástupci Allegra jakoukoli odpověď.

Celkově na mě tisková zpráva působí poněkud negativně. Sice se v ní zmiňuje, že je vyvíjen nový CZC shop na sdílené platformě a že v následujících týdnech a měsících budou přibývat do CZC shopu na Allegro nové funkce, ale o budoucnosti samotného obchodu CZC.cz v ní není jakákoli zmínka. Je pouze řečeno, že samostatný obchod stále existuje, a toť vše.

Vypadá to bledě

Chtěl bych poukázat na další objektivní indicie, které ukazují na to, jak to s obchodem CZC.cz bude dál.

Když se podíváte na YouTube kanál CZC.cz, kde byly publikovány recenze, představení produktů či živé přenosy stavby počítačů, zjistíte, že je už posledních 6 měsíců naprosto mrtvý.

youtube-kanal.webp

Na instagramovém profilu je sice obchod stále aktivní, avšak pouze minimálně – z dřívějších příspěvků každých pár dní se stal jeden či dva příspěvky za měsíc.

Na Twitch.tv, kde byly vysílány živé přenosy stavby objednaných počítačů, což byl za mě jeden z nejlepších marketingových počinů CZC, proběhl poslední přenos před dvěma měsíci. Nyní je Václav, který v přenosech vystupoval, u konkurence – Alzy.

stavba-pc.webp

Ale nemusíme zůstat jen u sociálních sítí CZC. Na webu LinkedIn jsem si zaplatil prémiové předplatné, které ukazuje klesající křivku počtu zaměstnanců CZC.cz.

graf-zoom.webpczccz-pry-nekonci-6-25-screenshot.webpczccz-pry-nekonci-6-31-screenshot.webp

To je samozřejmě něco, co byste neměli vidět u obchodu, který má dále růst. Grafy jiných obchodů jsou na tom právě opačně – ukazují rozvoj a nabírání nových zaměstnanců.

Dalším jasným ukazatelem zmenšování CZC jsou zavřené pobočky. Dostal jsem od fanoušků několik zpráv o tom, že jim přijde zvláštní, jak se náhle ve velkém ruší prodejny CZC. Například v Praze jsme přišli hned o několik dobrých obchodů, a to samé platí i pro další města.

czccz-pry-nekonci-14-17-screenshot.webp

Dodatek k minulému článku

Vrátil bych se zpátky k datu 1. července, které jsem v předchozím článku uváděl. To byla teprve čerstvá informace, kterou jsem v době vydání článků měl, přičemž jsem ji pak doplnil o dvě další možná data: 1. srpen či únor roku 2025. Samozřejmě to nebyly nějaké vymyšlené termíny, ale šlo o ověřené informace zevnitř společnosti, což si následně svými vlastními zdroji potvrdily také servery Novinky.cz a CzechCrunch.

Obrovská vlna nevole, která pak nejen z našeho článku vznikla, ukázala Allegru, jak oblíbené CZC u nás doopravdy je. Snad si tedy i jeho zástupci uvědomili, že o tuto výhodnou pozici nechtějí přijít. Takže na oplátku jsme dostali již rozebrané vyjádření a také to vypadá, že se Allegro snaží mírnit rychlost migrace CZC.

Osobně bych byl nejradši, kdyby nic z tohoto nebyla pravda a obchod CZC.cz tu s námi ještě několik desítek let byl, v čemž jsem za jedno i s konkurencí.

konkurence.webp

Jsme v tom spolu se zákazníky i s e-shopy, které ví, že konkurence je zdravá věc. Sice by bylo skvělé, kdybychom byli jediný web, který by všichni četli, ale přeci jen, když je nás více, dostáváte více názorů, více rozličných informací, a i my se musíme snažit, abychom oproti ostatním nebyli pozadu. Jednoduše, mít konkurenci je vždy dobré.

Bohužel si ale myslím, že i kdyby se nakonec Allegro rozhodlo vrátit vše zpátky a samostatné CZC zachránilo, bude to hodně složité. Všichni ti skvělý lidé, kteří dělali CZC tím, čím bylo, už jsou dávno pryč – v Alze, ve Smarty či někde jinde.

laptopy.webp

Zároveň si všímám, že výrobci elektroniky už teď také se svými aktivitami přechází na jiné e-shopy, ať už kvůli podmínkám prodeje či kvůli strašné propagaci Allegra. Dobře to je vidět například u nových notebooků od Microsoftu z řady Surface. Ty bývaly často jako první k dostání právě u CZC.cz a Alzy, ale teď už exkluzivitu CZC nahradilo Smarty.

Odpovědi na mé otázky

V komentářích jsem se dočetl spoustu věcí, které vás dále o konci CZC zajímají. Vaše otázky jsem tlumočil Allegru, které mi na ně, více či méně, odpovědělo.

Jak to bude po ukončení CZC.cz dále probíhat se zárukou? A kde a jak bude případně fungovat reklamace?

Odpověď Allegra:
Všechny reklamace a vrácení zboží v záruce je a bude vyřizováno jako obvykle. V případě reklamace výrobku zakoupeného na CZC.cz budou zákazníci vše vyřizovat i nadále skrze web CZC.cz. Na platformě Allegro bude možné řešit reklamace a vrácení zboží nakoupeného přímo na Allegro, a to včetně CZC shopu běžícího na platformě Allegro. Co se týče zákaznického servisu, bude fungovat jeden český tým vyřizující všechny reklamace a vratky včetně těch zboží zakoupeného na CZC.cz v minulosti. Pro zákazníky CZC.cz bude zřízena speciální webová stránka, kde budou moci získat informace o svých nákupech provedených v minulosti na CZC.cz a vyřídit související reklamace.

Zajímavá je zde poslední věta, která vlastně říká, že webová stránka CZC.cz v budoucnu nebude pravděpodobně existovat a namísto toho bude zřízena samostatná stránka přímo pro řešení objednávek z bývalého CZC.cz.

To nám nepřímo něco říká o budoucnosti domény CZC.cz. Pokud by e-shop měl nadále fungovat, proč by tedy vznikala speciální webová stránka pro řešení reklamací?

Jsou nějaké plány ukončit CZC.cz obchod časem úplně? Tzn. že z něj časem nebude ani Allegro podstránka? 

Odpověď Allegra:
Značka CZC zůstává jedním z nejvýznamnějších obchodníků své kategorie na platformě Allegro. Jsme plně odhodláni podpořit její transformaci a zajistit, aby se nic nezměnilo na zkušenostech spotřebitelů, a zároveň bylo Allegro schopno udržet své technologické náklady pod kontrolou.

To je vlastně taková nic neříkající PR odpověď, ale chápu. Opět však z tohoto člověku tak nějak vyplývá, že do budoucna obchod CZC.cz zrovna prioritou nebude. Držení technologických nákladů pod kontrolou jde ruku v ruce s výrokem z tiskové zprávy, že zaniká CZC.cz infrastruktura a nahrazuje jí Allegro infrastruktura (viz výše).

Co se stane s obsahem, který je nyní dostupný na CZC.cz? Komentáře, recenze a případně blog? Přesouvá se pod doménu Allegro, nebo po ukončení webu kompletně zanikne?

Odpověď Allegra:
Nový CZC shop na platformě Allegro je stále v testovacím režimu a v následujících týdnech a měsících budou přibývat další funkce a vylepšení.

Osobně si myslím, že si vezmou hodně zpětné vazby z mého článku, kde jsem právě uváděl různé ty neduhy Allegra jako jsou špatná filtrace či chybějící našeptávaní, a to by bylo jen dobře. Doufejme, že se tedy podaří přemigrovat i veškeré diskuze a psané recenze, abychom o ně nepřišli.

Po přesunu CZC obchodu pod Allegro zanikne možnost si nechat postavit vlastní počítač, nebo konfigurátor a sestavení PC se plánuje ponechat?

Odpověď Allegra:
Nový CZC shop na platformě Allegro je stále v testovacím režimu a v následujících týdnech a měsících budou přibývat další funkce a vylepšení.

Zde se nám dostalo totožné odpovědi jako u předchozí otázky. Konfigurátor počítačů byl na CZC.cz velmi oblíbený, takže budeme doufat, že i na Allegro časem přibude.

CZC.cz bylo proslulé svou privátní značkou CZC.Gaming/CZC.Office, s přesunem CZC pod Allegro se ukončuje produkce těchto produktů z privátní značky nebo se v ní bude dále pokračovat?

Odpověď Allegra:
Výrobky, které prodáváme pod našimi značkami, nabízejí vynikající poměr mezi kvalitou a prodejní cenou. Tyto produkty pod značkami CZC.Gaming a CZC.Office budou k dispozici i nadále.

Značky CZC.Gaming a CZC.Office jsou pro mě srdcovou záležitostí, ale bohužel tato odpověď pouze říká, že „budou k dispozici“. Byla by to jiná, kdyby například uvedli, že je budou dále vyvíjet. Takhle to akorát vypadá, že se doprodá to, co je již na skladech, a dál už se vyrábět nebudou.

I když se podíváte na web CZC.cz a vyfiltrujete si značku CZC.Gaming, najdete jenom starší produkty, nic nového. Takže podle mě i tato aktivita CZC byla utlumena.

czccz-pry-nekonci-13-58-screenshot.webp

Co se stane s kamennými prodejnami CZC?

Odpověď:
Plánujeme rozšířit síť našich prodejen i služby v nich nabízené.

Tady mi zcela nesedí to, že, jak už jsem uvedl, velké množství prodejen CZC zaniká. Pod touto odpovědí si tedy spíše představuji, že už jsou současné CZC prodejny strategicky umístěné, takže Allegru dostačují, a do budoucna uvidíme v tomto rozšíření spíše integraci více služeb – třeba doručení produktů z Allegra na pobočku CZC.

Závěr

Takže, jak toto celé uzavřít? Já jsem rád, že můj článek vyvolal v lidech spoustu nevole a emocí, protože až teď jsme si mohli pořádně přečíst, jak moc mají lidé CZC rádi. Svými komentáři, ať už jste je napsali kamkoli, jste jistě potěšili spoustu bývalých a současných zaměstnanců CZC, i když těch už moc nezbývá.

Já teď doufám v to, že se Allegro opravdu zamyslí nad tím, jak je v Česku CZC silná značka, která má spoustu skalních fanoušků, a měli by si promyslet, zda se opravdu kompletní migrace CZC vyplatí. Kdyby tu ale CZC mělo nadále být, Allegro by asi nedělalo ty kroky, které poslední dva roky provádělo – propouštění zaměstnanců, zaplňování stránek reklamami na Allegro či jiné věci, které jsme si tu zmínili, jako například útlum aktivity CZC na sociálních sítích.

czc-allegro.webp

Pokud dojde ke kompletní migraci CZC na Allegro, alespoň doufám, že se povede přesunout všechny ty diskuze, informace o produktech a podobně. Ze zákulisí vám mohu říct, že CZC bylo jedním z nejrychlejších v aktualizacích informací u produktů. My jsme jim třeba řekli, že u počítačové skříně je chybně uvedena maximální velikost grafické karty, a CZC to vždycky bleskurychle upravilo.

Šlo jim o to, abyste vy jako zákazníci měli správné informace pro vybírání. Ostatní e-shopy se samozřejmě snaží také, ale CZC v tomto bylo prostě jedinečné a nechci, abychom jako zákazníci o tohle přišli.