Vyzkoušel jsem Galaxy Ring. Čím mě překvapil? Vyzkoušel jsem Galaxy Ring. Čím mě překvapil?

Vyzkoušel jsem Galaxy Ring. Čím mě překvapil?

Honza MalýHonza Malý
Honza | Upraveno 14.7.2024 Informace

Samsung na pařížské konferenci představil nový chytrý prsten Galaxy. Probereme si jeho specifikace, funkce a také jeho aplikaci. Tu se mi podařilo exkluzivně projít a ukáži vám, co všechno za funkce nabízí.

První dojmy

Zhodnocení prstenu Galaxy

Tvar a zpracování

Prsten působí po stránce zpracování a designu jako prémiový, na úrovni prstenů Ultrahuman a Oura. Použitým materiálem je titan a u prstenu máme netradiční konkávní tvar, který jsem u chytrého prstenu viděl úplně poprvé.

galaxy-ring-0-33-screenshot.webp

Tento tvar je z hlediska nošení prsten velmi dobrý. Prsten se dobře nandává i sundává oproti třeba kulatému Ultrahuman prstenu či Oura Ringu, který je ve dvou částech zploštělý.

Počas testování prstenu mě nejvíce překvapila jeho pohodlnost a hmotnost. S hmotností pouhých 2,3 gramu se jedná o nejlehčí chytrý prsten momentálně na trhu. Oproti tomu Oura Ring váží 4 gramy a Ultrahuman, který se hmotností blíží ke Galaxy Ringu, přibližně 2,4 gramu. Váha se lehce liší i podle velikosti. 

Prsten také patří k nejtenčím na trhu. S tloušťkou pouhých 2,6 milimetru je velmi blízko ostatním prémiovým prstenům jako Ultrahuman (tloušťka 2,4 mm) a Oura (tloušťka 2,55 mm).

Dostupné varianty

U prstenu se nabízí celkem tři barevné variantytitanově černá, titnanově stříbrná, ty jsou v matných variantách, a lesklá titanově zlatá. Na výběr je pak z devíti velikostí, takže si každý může pro svůj prst vybrat tu správnou.

galaxy-ring-1-13-screenshot.webpgalaxy-ring-1-30-screenshot.webpgalaxy-ring-1-43-screenshot.webp

Dokonce jsem viděl, jak tato testovací sada vypadá. Ještě předtím, než vám dorazí správná titanová varianta, si musíte samozřejmě vyzkoušet správnou velikost. To bude fungovat úplně stejně jako třeba u Oura Ringu, kdy vám nejprve dorazí testovací sada, vy si třeba dva, tři dny velikost ozkoušíte a poté teprve objednáte prsten opravdový.

Výbava prstenu

Galaxy Ring má kompletně zapuštěné senzory, takže když si ho dáte na prst, vůbec nic necítíte, v porovnání třeba s Oura Ringem, který má senzory nepatrně vyčnívající.

galaxy-ring-2-5-screenshot.webp

Na prstenu jsem si dále všimnul zvláštní čárky, která u ostatních chytrých prstenů není. Ta by u Galaxy prstenu měla značit, přesně jak si ho máte na prst nasadit. Senzory by vám totiž měly, pro co nejpřesnější měření, směřovat do dlaně, nikoli ven, s čímž vám tato čárka pomůže.

galaxy-ring-2-34-screenshot.webp

Když se pak podíváme na jednotlivé senzory, Galaxy prsten bude mít celkem nadstandardní výbavu:

  • Senzor PPGO pro měření úrovně kyslíku v krvi
  • Dvě zelené a dvě červené LEDky, jedna z červených je infračervená a slouží pro měření saturace kyslíkem a tepové frekvence
  • Dva fotodetektory pro měření změn v průtoku krve
  • Akcelerometr pro měření ušlých kroků

Při pohledu na tento výčet je až neuvěřitelné, jaké všechny senzory a baterie se vejdou do tak malého, tenoučkého zařízení. Prsten navíc vydrží až týden, což je daleko déle než kdejaké chytré hodinky.

Zde se můžete podívat na kompletní specifikace prstenu Galaxy:

Parametr Specifikace
Barva Titanově černá, titanově stříbrná, titanově zlatá
Rozměry a hmotnost 7,0 x 2,6 mm, 2,3 g (velikost 5) až 3,0 g (velikost 13)
Velikosti 9 velikostí (5 až 13)
MCU (mikrokontrolér) Nordic MCU
Paměť 8 MB
Baterie Galaxy Ring: 18 mAh (velikost US 5) - 23,5 mAh (velikost US 13)
Nabíjecí pouzdro: 361 mAh
Výdrž: až 7 dnů, Plné nabití: 80 minut
Senzory Akcelerometr
PPGO, 2PD + 2LED(G) + 2VCSEL(R,IR)
Teplota kůže
Konektivita Bluetooth LE 5.4
Odolnost 10 ATM, IP68 / Titan
Nabíjecí pouzdro Rozměry: 48,9 (š) x 48,9 (d) x 24,51 (v) mm
Hmotnost: 62 g
Materiály: PC + SUS (závěs)
Baterie: Pro mobilní nabíjení (361 mAh)

Z toho, co jsem ještě nezmiňoval, je v prstenu senzor teploty kůže, podobně jako mají ostatní prémiové prsteny, a nabízí se certifikace do 10 ATM, třeba pro hloubkové potápění.

Výdrž a nabíjení

Plné nabití prstenu skrze nabíjecí kolébku trvá 80 minut. V kolébce je ale také zabudovaná 361mAh baterie. 

To je u nabíjecí kolébky velmi neobvyklé, jelikož kolébky prstenů Ultrahuman a Oura v sobě žádnou baterii zabudovanou nemají. Vždy si musíte vzít USB-C kabel a kolébku zapojit k nabíjecímu adaptéru. U Samsungu ale můžete, třeba na výletech, prsten párkrát dobít čistě z kolébky samotné.

galaxy-ring-3-57-screenshot.webpgalaxy-ring-4-5-screenshot.webpgalaxy-ring-4-31-screenshot.webp

Jak jste si také mohli všimnout, Samsung kompletně přechází na nový designový směr. Začíná vytvářet průhledná zařízení, podobně jako třeba značka Nothing, nicméně u Samsungu se mi to tolik nelíbí. Průhledné části nijak neodhalují vnitřní elektroniku, takže právě průhlednost lehce ztrácí smysl.

Kolébka samotná se mi rovněž nelíbí z hlediska zpracování. Při testování mi na ni prsten ani nešel pořádně nasunout. Doufám, že se zpracování s finální verzí zlepší a že také bude dostupných více variant. Nejen průhledný design, ale třeba i nějaký černý, protože na průhledných věcech rychle ulpívá mastnota.

galaxy-ring-5-3-screenshot.webp

Aplikace pro prsten

Teď přecházíme na něco trochu speciálního. Podařilo se mi získat přístup k Samsung Galaxy aplikaci, která ukazuje všechny zajímavé funkce prstenu.

galaxy-ring-5-18-screenshot.webp

První věcí jsou gesta. Chytrý prsten Galaxy dokáže pomocí poklepání dvou prstů třeba odložit či vypnout budík nebo toto gesto může sloužit v kombinaci s telefonem jako vzdálená spoušť pro fotoaparát.

galaxy-ring-5-28-screenshot.webp

Dále jsem v kategorii zdraví objevil dvě zajímavé funkce. Pro dámy se nabízí možnost předpovídání menstruace skrze analýzu tělesné teploty a pro všechny pak automatická detekce aktivit. To, pokud vím, žádný jiný chytrý prsten nenabízí. Dodatečně jsem se doptal Samsungu na detaily a v první fázi bude detekce aktivit fungovat pro chůzi a běhání.

Po rozkliknutí kategorie spánku vidíme možnost zapnutí tří volitelných funkcí – měření okysličení krve během spánku, detekce chrápání a měření tělesné teploty, což lze použít pro předpověď nemocí.

galaxy-ring-5-56-screenshot.webp

V aplikaci následně vidíme velmi detailně rozepsané jednotlivé fáze spánku, dokonce i hezky vykreslené okysličení krve, teplotu se zvýrazněnými nejvyššími a nejnižšími body a poté i graf tepové frekvence.

galaxy-ring-6-8-screenshot.webpgalaxy-ring-6-11-screenshot.webpgalaxy-ring-6-14-screenshot.webpgalaxy-ring-6-18-screenshot.webp

Vypadá to, že aplikace bude velmi komplexní. Objevil jsem rovněž sekci s jídlem, kde se můžete informovat o vašem přijmu kalorií, a dokonce i jednotlivých vitamínů a minerálů.

Když se podíváme třeba na snídani, můžete si přesně zadat, co jste měli k jídlu. Z toho se vám pak přesně vypočítají zkonzumované kalorie a další významné složky.

galaxy-ring-6-39-screenshot.webpgalaxy-ring-6-28-screenshot.webpgalaxy-ring-6-29-screenshot.webpgalaxy-ring-6-33-screenshot.webp

Aplikace rovněž nabízí možnost sledování pitného režimu, který se vám krásně vykresluje v grafech.

galaxy-ring-6-51-screenshot.webp

Samsung mi sdělil, že pro zpřesnění všech měření bude ideální Galaxy prsten používat spolu s chytrými hodinkami, protože po propojení se budou kombinovat data z obou zařízení. Podle toho, jak vám to vyhovuje, můžete třeba hodinky používat pro měření aktivit a chytrý prsten pro sledování spánku. Propojená zařízení totiž dokáží v rámci aplikace Samsung Health fungovat opravdu dobře.

Další funkcí, kterou jsem vám ukazoval i u nových chytrých hodinek Galaxy, je takzvané skóre AGEs, což je, dá se říci, váš biologický věk, který aplikace zjišťuje analýzou vaší životosprávy.

galaxy-ring-7-21-screenshot.webp

V aplikaci je dále různé nastavení prstenu, ale zajímavá je možnost najít váš chytrý prsten skrze Samsung Find, pokud ho někde ztratíte. Uvidíme, zda se jedná jen o hledání blízkosti přes bluetooth připojení, nebo plnohodnotnou integraci nové sítě Google Find My.

galaxy-ring-7-30-screenshot.webp

Nicméně úplně nejzajímavější je za mě energetické skóre, což je obdoba Recovery score prstenů Oura a Ultrahuman. Zde dokonce najdete i hezky udělané popisky a grafy, takže to celé opravdu působí jako plnohodnotný protějšek aplikací ostatních prstenů.

galaxy-ring-7-45-screenshot.webp

Samotných funkcí jsem našel ještě více, třeba zaznamenávání menstruace pro ženy. Obecně však bude aplikace Samsung Health pro prsten fungovat velmi podobně jako u hodinek Galaxy. A to je asi největší výhodou chytrého prstenu od Samsungu. Budete si kombinovat Galaxy hodinky pro měření náročnějších aktivit, záznam GPS a podobně, přičemž pak pro data ze spánku použijete čistě chytrý prsten.

Bezkontaktní placení

Pokud by vás u prstenu zajímala možnost bezkontaktního placení, tak bohužel. Samsung Pay ani jakoukoli alternativu u chytrého prstenu nenajdete. Je to škoda, protože to je způsob, jakým by se Samsung mohl odlišit od konkurence.

V Česku máme třeba chytrý prsten Niceboy, který umí bezkontaktní placení, ale nic jiného. Nemá žádné senzory, nemá baterii, je to čistě prsten pro placení. Samsung má software, má telefony, má svůj Samsung Pay, takže do budoucna tomu jsou určitě otevření, je to však běh na dlouhou trať.

galaxy-ring-8-42-screenshot.webp

To je vlastně i něco, co ze zákulisí vím, že zkouší značka Ultrahuman. Nicméně opravdu prolomit ten led ve světě bank a udělat nějakou spolupráci, která bude fungovat v jednotlivých zemí, není vůbec jednoduché. Takže to bohužel nemáme ani u Galaxy prstenu.

Dostupnost

V první fázi Samsung nebude tento chytrý prsten v Česku prodávat, zatím pouze v Anglii, ve Francii a v Německu. Je to z důvodu, že samotný chytrý prsten je velmi drahý. Vyjde na 450 euro, tedy přibližně 11 500 Kč. Oproti tomu stojí třeba prsten Ultrahuman pouze 8 000 Kč (přibližně 300 euro). Samsung tedy říká, že nejdříve prodej vyzkouší v lehce bonitnějších zemí, uvidí, jak se mu tam povede, a případně prodej rozšíří.

galaxy-ring-0-6-screenshot.webp

Zároveň si ale myslím, že to má co do činění s momentálně probíhajícím soudem mezi společností Oura a Samsungem. Oura má totiž na chytré prsteny spoustu patentů, a to dokonce velmi jednoduchého rázu, jako že umístíte do samotného prstenu baterii či že prsten může mít nějaké senzory.

Nemám rád, když si firmy patentují velmi obecné věci a akorát tak zabraňují inovaci, takže tady docela fandím Samsungu. Uvidíme, jak se to vyvine.

Závěr

Za mě je Galaxy prsten neskutečné hezké tenké zařízení, které trhá rekordy v hmotnosti, a dokonce i v tenkosti. K tomu se přidává celkem hezká aplikace, která nabízí i funkce, které občas ani u konkurence nenajdeme. Samsungu s prstenem tedy fandím a opravdu se těším, až bude dostupný v Česku a na Slovensku.

Co si o chytrém prstenu myslíte vy? Chtěli byste si ho pořídit? Své názory můžete napsat do komentářů pod článkem.