Vyzkoušel jsem Galaxy Watch Ultra. Co přináší? Vyzkoušel jsem Galaxy Watch Ultra. Co přináší?

Vyzkoušel jsem Galaxy Watch Ultra. Co přináší?

Honza MalýHonza Malý
Honza | Upraveno 19.7.2024 Informace

Samsung v Paříži nově představil svou alternativu pro Apple Watch Ultra a já jsem samozřejmě byl u toho. Podíváme se, o co se vlastně jedná, co nové modely nabízí a také vám sdělím své dojmy z nových produktů.

První dojmy

Zhodnocení Galaxy Watch Ultra.

Kam spadá model Ultra?

Samsungu v kategorii chytrých hodinek značně narůstá portfolio. Už máme Galaxy Watch Classic, což je prémiovější řada s otočnou lunetou, a také Galaxy Watch Pro, které jsou zaměřené na sportovce, se spoustou dodatečných funkcí a značně podobné představené novince.

galaxy-ultra-2-21-screenshot.webp

Na letošním Keynote přinesl Samsung dvě novinkyGalaxy Watch 7, chytré hodinky, které vychází každý rok, a Galaxy Watch Ultra, masivní hodinky dělané pro sportovce z odolných materiálů, na které jsem se převážně zaměřil.

Teď má tedy Samsung základní Galaxy Watch, Galaxy Watch Classic, Galaxy Watch Pro a nově i Galaxy Watch Ultra. Osobně si myslím, že by Samsung měl svou nabídku produktů trochu sjednotit, jelikož už v tom pomalu začíná být zmatek.

Design a zpracování

Když se podíváme na samotné Galaxy Watch Ultra, nabízí poměrně netradiční design, který kombinuje kruhový tvar samotného ciferníku se čtvercovým tvarem celých hodinek, podobně jako Apple Watch. Jedná se o takové netradiční dva v jednom.

galaxy-ultra-1-47-screenshot.webp

Zde můžeme jen diskutovat, zda se chtěl Samsung přiblížit designu Applu nebo jestli prostě chtěl udělat lehce netradiční hodinky. Ve světě mechanických hodinek totiž podobné designy najdeme také.

ukazka-hodinek-2.webp
Hodinky Bell & Ross BR-01 a TAG Heuer Monaco nabízí podobný design jako ty od Samsungu

Hodinky Galaxy Watch Ultra jsou vyrobené z titanu, takže pokud se rukou otřete třeba o skálu, stěnu či futro dveří, hodinky by to měly bez problému vydržet. Titanové pouzdro je totiž výrazně odolnější oproti hliníku, který je používán u základních Galaxy Watch 7.

Na začátku jsem také zmínil, že jsou tyto hodinky masivní. To doopravdy jsou, protože mají velikost 47 milimetrů, a když jsem si je nasadil na ruku, vypadalo to celkem komicky. Jsem sice zvyklý nosit větší hodinky, ale když má člověk menší předloktí, jsou tyto hodinky už jednoduše příliš velké.

galaxy-ultra-2-29-screenshot.webp

Pocit masivnosti dodává i vysoká hmotnost. Galaxy Watch Ultra váží 60 gramů, což je dvojnásobek hmotnosti standardních Galaxy Watch 7. K hmotnosti se také přidává větší tloušťka, přičemž hodinky jsou i nepatrně tlustší oproti Apple Watch Ultra, takže na zápěstí máte zařízení, které opravdu dost vyčnívá. Osobně bych řekl, že jsou Galaxy Watch Ultra mířené spíše na muže, kteří mají silnější zápěstí.

Pokud chcete menší hodinky, budete bohužel muset zvolit základní Galaxy Watch 7, jelikož Galaxy Watch Ultra jsou dostupné pouze v jedné velikosti, a to již zmíněných 47 milimetrů.

„Ultra“ hodinky

Pojďme si trochu detailně popovídat o tom, co vlastně to „Ultra“ u Galaxy hodinek znamená. Máme tu lepší řemínek, který na první pohled nepatrně připomíná ten, který přišel s první generací Apple Watch Ultra.

srovnani-s-apple-watch.webp

Jedná se o vzdušný řemínek, který je rozhodně vhodný pro sportovce. Samsung také kompletně předělal rychloupínací mechanismus, který opět značně připomíná ten, který najdeme u Apple Watch. Spočívá v jednoduchém tlačítku, jehož stisknutí řemínek uvolní, přičemž nový se pak jednoduše na hodinky nacvakne.

galaxy-ultra-3-44-screenshot.webpgalaxy-ultra-4-1-screenshot.webpgalaxy-ultra-3-32-screenshot.webp

Ovládací prvky

Dále u Galaxy Watch Ultra najdeme nově tři tlačítka. Prostřední slouží pro rychlé menu a rychlé akce. Je plně programovatelné skrze nastavení, takže si k němu můžete přiřadit započetí jakékoli aktivity, zkratku do některého z programů a podobně. Je tam toho docela hodně, nicméně podrobný rozbor si nechám až do samostatné recenze, kdy budu mít dostatek času hodinky plně prozkoumat.

galaxy-ultra-4-12-screenshot.webp

Horní a dolní tlačítko pak slouží pro ovládání hodinek, takže třeba pro vrácení se do menu či na domovskou obrazovku. Vidím jako takový nevyužitý potenciál to, že tlačítko uprostřed, které i vypadá jako otočná korunka, není rotační, takže pomocí něho nemůžete procházet menu, jako je tomu u Apple Watch.

U těchto hodinek nemáte ani otočnou lunetu, na kterou jsou prémiovější zákazníci u Samsungu zvyklý. Ona tato absence asi jde ruku v ruce se sportovním stylem hodinek, ale je to špatná zpráva pro ty z vás, kteří právě fyzickou lunetu rádi používají. Pro ni si budete muset počkat až na další generaci řady Galaxy Watch Classic.

Vylepšení oproti předchůdcům

Zpátky k pozitivům, nové Galaxy Watch Ultra mají displej, který je tím nejlepším, co jsme doposud u Samsung hodinek viděli. Má úžasný jas 3 000 nitů, což je o tisíc více oproti ostatním modelům od Samsungu.

galaxy-ultra-6-10-screenshot.webp

Samozřejmostí je už pak safírové sklíčko, které najdeme i v základním modelu Galaxy Watch 6 a Galaxy Watch 7. Toto sklíčko zajišťuje, že se displej hodinek opravdu jen těžko poškrábe. Osobně u svých Galaxy Watch 5 Pro nemám ani po roce žádný větší škrábanec, takže je skvělé, že tento benefit dostanete i u levnější řady Galaxy Watch 7.

K označení „Ultra“ patří i větší baterie. Konkrétně zde máme 590mAh baterii, tedy úplně stejnou kapacitu jako u Galaxy Watch 5 Pro. V zákulisí jsem se ptal, zda Samsung plánuje nahradit právě řadu Galaxy Watch Pro novou řadou Galaxy Watch Ultra, jelikož obě řady míří na stejnou cílovou skupinu. Ne, podle všeho bude řada Galaxy Watch Pro i nadále pokračovat a Galaxy Watch Ultra je k ní vlastně řada prémiovější.

[Aktualizace] 19. 7. 2024 - Samsung nás po vydání článku kontaktoval s novou informací, a to že model Galaxy Watch Ultra kompletně nahrazuje předchozí model Galaxy Watch5 Pro, který už nebude pokračovat:

Model hodinek Galaxy Watch5 Pro byl ukončen a nebude nadále pokračovat. Pozici prémiových outdoorových hodinek zastává nedávno představený model Galaxy Watch Ultra se zcela novým designem.
galaxy-ultra-2-42-screenshot.webp

Pokud se u výdrže baterie podíváme na hodnoty, které uvádí Samsung, nové hodinky vydrží v úsporném režimu 100 hodin a v klasickém provozu dokonce okolo 60 hodin. To by v praxi znamenalo, že hodinky od Samsungu budou mít lepší výdrž než Apple Watch Ultra. U nich totiž Apple udává v úsporném režimu hodin 70 a v režimu aktivním pouze 36.

V této oblasti tedy vidíme u Samsungu výrazně lepší hodnoty, nicméně si ještě počkejme na další testy, ať už zde u nás na webu či někde jinde. Každý výrobce si totiž měří výdrž úplně jinak, takže se to nedá vůbec srovnávat.

galaxy-ultra-6-56-screenshot.webp

Odolnost a certifikace

Galaxy Watch Ultra mají vyšší vojenský standard MIL-STD-810H a vyšší rozsah provozních teplot od -20 °C až do 55 °C, což je celkem nevídané. V podstatě to je ale přesně to, na co jsou Galaxy Watch Ultra určené. Výšlapy v zimě, průchod pouští, přesně na to si dokážu představit, že se dají Galaxy Watch Ultra využít.

galaxy-ultra-1-39-screenshot.webp

Další novinkou je, že Samsung poprvé u svých hodinek tvrdí, že jsou vhodné i do mořské vody. To doposud nebylo možné, mořská voda je zabiják elektroniky, ale tady Samsung říká, ať si Galaxy Watch Ultra používáme klidně na potápění.

S tím se pojí, že u těchto hodinek najdeme i vyšší certifikaci 10 ATM oproti 5 ATM u základní verze. To konkrétně znamená, že hodinky vydržely 10 minut ponoření ve slané vodě v hloubce 100 metrů.

Měření sportovních aktivit

V hodinkách najdeme i nový bioaktivní senzor, který se stará o snímání tepu a dalších údajů k analýze sportu a zdraví. Podle Samsungu by měl být tento senzor přesnější oproti svým předchůdcům, a to rád slyším. U předešlých Galaxy Watch 5 Pro a Galaxy Watch 6 Classic jsem říkal, že jejich senzory nepatří úplně ke špičce, jelikož se v jejich měření nachází značné odchylky.

galaxy-ultra-8-32-screenshot.webp
V porovnání s hrudním měřičem vypadají naměřená data z hodinek jako náhodná čísla

Jsem zvědavý, jestli bude senzor Galaxy Watch Ultra alespoň podobně přesný jako ten u Apple Watch Ultra, který nyní patří mezi ty nejlepší. Tento nový bioaktivní senzor bude mimochodem dostupný i u základní varianty Galaxy Watch 7.

galaxy-ultra-8-13-screenshot.webp

Galaxy Watch Ultra budou mít ale pár exkluzivních aktivit, které budou dostupné právě pouze u tohoto prémiovějšího modelu. Chtěl jsem zjistit, které konkrétně, nicméně jsme měli omezený čas, takže to musím ponechat do plnohodnotné recenze.

Co ale bude u Galaxy Watch Ultra ještě navíc je možnost porovnat si jednotlivá kola, třeba při běhání. Když třeba běháte ovál a chtěli byste si porovnat dvě zaběhlá kola, zda jste běželi rychleji v prvním či druhém, tak to právě budete moct u těchto hodinek udělat. Mělo by k tomu sloužit právě prostřední programovatelné tlačítko, alespoň tak jsem to ze získaných informací pochopil.

galaxy-ultra-9-43-screenshot.webp

Mezi zajímavé funkce také patří měření průměrného výkonu při cyklistice, a to už po deseti sekundách záznamu, či index AGEs, který podle vaší životosprávy ukazuje, jak rychle stárnete.

Nově dorazí i Skóre energie, což by měla být obdoba Body Battery od Garminu. Je to skóre, které vás informuje o energetických rezervách vašeho těla, takže víte, jak náročný trénink v daný den můžete mít.

galaxy-ultra-10-2-screenshot.webpgalaxy-ultra-10-6-screenshot.webpgalaxy-ultra-10-11-screenshot.webp

Pěknou novinkou je také duální GPS, která se dostala i do základního modelu a zpřesňuje záznam tras, obzvláště v zarušených prostředí. Galaxy Watch Ultra navíc budou umět pracovat s formátem GPX pro rychlé nahrávání tras, třeba z Mapy.cz. To je naprosto skvělá věc. Když se chcete nechat navigovat, tak si staženou trasu jednoduše nahrajete do hodinek a navigujete se čistě v hodinkách, vůbec se nemusíte koukat na svůj telefon.

V zákulisí jsem si potvrdil, že tato funkce bude opravdu dostupná jen pro Galaxy Watch Ultra, podobně jako ji měly před dvěma lety pouze Galaxy Watch 5 Pro.

Nové čipy

Hodinky Galaxy Watch 7 a Galaxy Watch Ultra budou jako první poháněny novým 3nm čipem, který Samsung vyrábí. U něj se mluví o zlepšeném výkonu, a hlavně o zlepšené efektivitě. Právě díky tomu mají tyto nové hodinky tak vysokou výdrž, i když mají stejnou kapacitu baterky jako starší modely.

galaxy-ultra-5-31-screenshot.webp

S hodinkami jsem si zkoušel hrát, ale rozdíl v plynulosti jsem upřímně nepozoroval. Obecně mi už přijdou Samsung hodinky plynulé, velký rozdíl je to třeba oproti třetí či čtvrté generaci, kdy byly hodinky velmi zasekané.

Nové AI funkce

Kromě AI funkcí v aplikaci Zdraví a celkově ve vyhodnocování dat se umělá inteligence dostává i do aplikace Zprávy. Samsung říká, že hodinky dokáží na základě posledních deseti zpráv u daného kontaktu generovat odpovědi, abyste je nemuseli na malém displeji vyťukávat.

Tady jsem ale hodně skeptický z důvodu, že ukázka probíhala pouze v angličtině. Jelikož Samsung dříve sliboval, že čeština přijde i do umělé inteligence na Samsung Galaxy S24, což je šest měsíců zpátky, a čeština stále nikde, tak si myslím, že ani pro tento účel čeština v dohledné době v hodinkách nebude.

galaxy-ultra-12-16-screenshot.webp

Navíc v hodinkách docela dobře funguje diktování skrze aplikaci GBoard, takže umělá inteligence ani není potřeba. Osobně si i myslím, že AI nedokáže napsat dostatečně dobrou odpověď na příchozí zprávy, možná se ale mýlím.

Vylepšení také dostalo měření spánku, které pomocí nové umělé inteligence dává přesnější doporučení a poskytuje lepší přehled o celkové kvalitě spánku.

Galaxy Watch 6 vs. Galaxy Watch 7

Pokud byste se ptali na rozdíly mezi Galaxy Watch 6, tedy původní generací, a novou generací Galaxy Watch 7, tak jich upřímně není až tolik. Pokud máte zájem o chytré hodinky, tak bych řekl, že není vůbec špatný nápad ušetřit a koupit onu starší generaci.

galaxy-ultra-0-43-screenshot.webp

Co je tedy u generace Galaxy Watch 7 nového? Nový úspornější čip, což je fajn věc, díky které mají hodinky lepší výdrž na baterii, ale není to až tak velký rozdíl. Jinak tvar, design, hmotnost, rozměry, dokonce i displej má totožné parametry jako u předchozí generace.

Ptal jsem se také na rychlost nabíjení, protože uniklé informace tvrdily, že bychom u nové generace měli dostat až 15W nabíjení oproti 10 W předchozí generace. Bohužel mi na tohle ani Samsung nedokázal odpovědět. Neví, jaké konkrétní nabíjení v nových hodinkách mají.

galaxy-ultra-12-52-screenshot.webp

Potom už je nový jen bioaktivní senzor, a tím tak nějak končíme. To znamená, že pokud najdete v hezké slevě předchozí Galaxy Watch 6, klidně bych koupil ty.

Cena a speciální nabídky

Hodinky Galaxy Watch Ultra vyjdou na 17 500 Kč (přibližně 700 euro), což je opravdu vysoká částka. Jsou to nejdražší hodinky, které Samsung doposud vydal, ale samozřejmě také ty nejprémiovější. Zároveň jsou nepatrně levnější oproti Apple Watch Ultra, tedy hlavní konkurenci.

Líbí se mi ale výkupní bonusy, které Samsung nabízí. Nechci se vám snažit nic prodávat, ale když jsem se dozvěděl, že výkupní bonus dostanete opravdu i za nějaké staré nefunkční hodinky, které najdete v programu, tak jsem si řekl, že se jedná o něco, co je dobré zmínit.

Ceny jednotlivých modelů:

  • : 17 499 Kč / 699 €
  • : 8 699 Kč / 349 €
  • : 9 999 Kč / 399 €
  • : 7 999 Kč / 319 €
  • : 8 999 Kč / 369 €
galaxy-ultra-3-13-screenshot.webp

Výkupní bonus je ve výši 3 500 korun (přibližně 140 euro), a to je za mě celkem hezká částka, přičemž podobný výkupní bonus je i pro základní Galaxy Watch7.

Model Výkupní bonus
Galaxy Watch Ultra 3500 Kč (~140 euro)
Galaxy Watch7 (44mm) 2000 Kč (~80 euro)
Galaxy Watch7 (40mm) 2000 Kč (~80 euro)

Zkuste tedy případně v šuplíku najít nějaké staré hodinky, čímž si hezky snížíte cenu těchto hodinek nových. Předobjednávky budou dostupné od 10. 7. do 23. 7. 2024 a oficiální prodej nových produktů začíná 24. 7. 2024.

Co si myslíte vy? Povedlo se to Samsungu? Je Galaxy Watch Ultra plnohodnotnou náhradou Apple Watch Ultra? Své názory můžete napsat do komentářů pod článkem.