6 vychytávek a gadgetů na léto, které musíš mít 6 vychytávek a gadgetů na léto, které musíš mít

6 vychytávek a gadgetů na léto, které musíš mít

Honza MalýHonza Malý
Honza | Upraveno 1.9.2024 Informace

Máme léto, což znamená, že jsem si pro vás připravil zajímavé a užitečné vychytávky, ať už léto trávíte doma na gauči, kempujete v přírodě či cestujete po světě.

Video

Praktické vychytávky na léto

Chytrý ventilátor Xiaomi

Jako první si představíme ideálního parťáka pro horké letní měsíce, a to ventilátor Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro.

leto-vychytavky-v3-3-55-screenshot.webp

Zalíbil se mi převážně tím, že v podstavci má zabudovanou baterii. Většinu času používáte ventilátor připojený k síti skrze magnetické piny, ale kdykoli ho můžete vzít a přesunout si ho třeba na verandu nebo ke gauči.

leto-vychytavky-v3-0-28-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-0-48-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-1-36-screenshot.webp

Zabudovaná baterie má kapacitu 2800 mAh a vydrží přibližně 10 hodin provozu při režimu, který jsem osobně používal nejčastěji, nebo 18 hodin při nejnižším výkonu, ten je ale dost slabý. Opravdu hodně mě však překvapilo, jak tichý dokáže tento ventilátor být.

Ukázka hlasitosti

Porovnání hlasitosti různých režimů

Tento ventilátor rovněž nabízí velmi zajímavé řešení otáček ventilátorů. Běžný ventilátor má stálé otáčky, takže na vás vítr fouká pořád stejnou intenzitou. Xiaomi z toho důvodu přidalo efekt „přirozeného větru“, který napodobuje opravdové foukání větrů venku, kde vítr neustále mění intenzitu a působí nepředvídatelně.

Musím říct, že oproti ventilátorům, které jsem používal dříve, je to opravdu příjemné. Ten rozdíl je obrovský a ventilátor s konstantními otáčkami bych už nikdy nechtěl.

leto-vychytavky-v3-1-12-screenshot.webp

Dalším esem tohoto ventilátoru je možnost propojení s chytrou domácností, přičemž toto propojení funguje spolehlivě a bez jakékoli prodlevy. Díky tomu k ventilátoru nemusíte chodit, když ho chcete zapnout. Pro odpolední válení na gauči ideální.

leto-vychytavky-v3-3-33-screenshot.webp

Ventilátor má ke stažení i aplikaci, kterou ho můžete ovládat. Umožňuje aktivovat právě onen efekt přírodního větru, nastavit rychlost ventilátoru či třeba naplánovat jeho automatické spuštění a vypnutí každý den. Ventilátor také může využívat data z externích Xiaomi senzorů, se kterými jej můžete krásně zautomatizovat.

leto-vychytavky-v3-2-41-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-2-45-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-2-56-screenshot.webp

Pokud se vám náhodou nezamlouvá ovládání přes aplikaci, můžete samozřejmě využít fyzická tlačítka umístěná na ventilátoru. Nabízí se zapnutí/vypnutí přírodního větru a otáčení či třeba časovač, za jak dlouho se má ventilátor sám vypnout. Hezkým bonusem jsou pak zabudované LED indikátory.

leto-vychytavky-v3-3-50-screenshot.webp

Samotný ventilátor má hezký modulární design, takže můžete třeba vynechat prostřední sloupec stojanu, a tak si ventilátor zmenšit. Po odebrání sloupce se ventilátor vejde krásně třeba na váš pracovní stůl. Jen je za mě škoda, že si nemůžete sloupce dodatečně přikoupit, jelikož je ventilátor i v plné velikosti poměrně nízký. Na ofukování u gauče či na pracovním stole to však určitě stačí.

leto-vychytavky-v3-3-7-screenshot.webp

Xiaomi Smart Fan není úplně levnou záležitostí, vyjde na 3 000 Kč (~ 120 euro), ale zároveň je to za mě nejlepší ventilátor pro letní měsíce, navíc se zabudovanou baterií. Můžete si ho libovolně přenášet po bytě či domě a má nádherný efekt přírodního větru, takže pokud můžete, připlaťte si. Případně se prodává i levnější varianta, ta však už nemá zabudovanou baterii.

Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro
Xiaomi Smart Standing Fan 2 Pro

Nejlepší ventilátor na léto

Grip pro fotografování

Další vychytávku tu mám pro telefony, a sice magnetický grip, který vám zpříjemní focení a zároveň přináší pár hezkých funkcí. Můžete si z něj udělat stojánek, a to vertikální či horizontální.

leto-vychytavky-v3-4-52-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-5-32-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-4-57-screenshot.webp

Má vzdálenou spoušť, kterou buď můžete nechat zasazenou v gripu pro pohodlnější focení s pocitem spouště profesionálního foťáku nebo ji můžete vyjmout a používat ji na dálku.

leto-vychytavky-v3-5-3-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-5-7-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-5-15-screenshot.webp

Grip má rovněž Magsafe, což znamená, že je vhodný pro iPhony. Výrobce ale v balení dodává i magnetický kroužek, který můžete nalepit na kteroukoli značku Android telefonu a mít tak tento hezký magnetický grip třeba na Samsungu či Xiaomi.

leto-vychytavky-v3-5-25-screenshot.webp

Kromě toho je na gripu i čtvrtinový závit, takže si ho můžete připevnit třeba na stativ a mít tak grip jako plnohodnotný držák telefonu pro natáčení a focení.

leto-vychytavky-v3-5-37-screenshot.webp

Na závěr se tu přidává jeden bonus. Magsafe se dále prodlužuje, takže na grip můžete přidat třeba další držák či nějaké osvětlení.

leto-vychytavky-v3-5-51-screenshot.webp

Za mě je tento gadget opravdu promyšlený do posledního detailu. Přidává vám příjemnou ergonomii při focení, nabízí šikovnou vzdálenou spoušť a taky si na něj můžete přidělat třeba poutko, aby vám telefon při focení nevyklouzl z ruky.

leto-vychytavky-v3-6-3-screenshot.webp

Vyjde přibližně na 500 Kč (20 euro), což je za mě přijatelná cena, protože může posloužit třeba i jako skvělý stojánek do letadla. Univerzálnost této vychytávky je jednoduše neskutečná. Případně se můžete podívat i na další vychytávky od značky JJC, která vyrábí gadgety nejen pro telefony.

JJC Magnetic Snapgrip
JJC Magnetic Snapgrip

Vychytaný magnetický grip

"Bezdrátová" powerbanka

Dále vám chci představit powerbanku, která je dokonalá pro cestování. Má v sobě zabudovaný USB-C konektor, takže když si potřebujete dobít telefon, jednoduše k němu powerbanku připojíte, přičemž ta se stane pomyslnou součástí vašeho telefonu.

leto-vychytavky-v3-6-41-screenshot.webp

To v praxi znamená, že oproti jiným powerbankám, které musíte nosit v batohu, a ještě k nim brát kabel, můžete tuto jednoduše mít někde schovanou a v případě nouze ji prostě připojíte. S telefonem můžete dál fungovat, nikde se vám nebudou plést jakékoli kabely.

leto-vychytavky-v3-8-1-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-6-48-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-7-8-screenshot.webp

Hmotnost této powerbanky je pouze 96 gramů, takže je krásně lehoučká, a k tomu má kapacitu 4500 mAh. To sice není tolik, ale například iPhone 15 Pro Max vám dobije o 70-80 %, takže se jedná o dokonalé řešení pro případy nouze.

leto-vychytavky-v3-7-22-screenshot.webp

Výkon powerbanky také není zrovna nejvyšší, 10-12 W, takže nabíjet budete spíše pomaleji, a proto bych vám doporučil ještě jednu alternativu od společnosti Anker. Ta je sice skoro třikrát dražší, vyjde na přibližně 900 Kč (~ 35 euro), ale nabídne dvojnásobný výkon 22,5 W a také má lépe vyřešený konektor, který netrčí a je vyklápějící.

Anker Nano Power Bank
Anker Nano Power Bank

Výborná nouzová powerbanka

Upřímně jsem ale i s mnou testovanou variantou z AliExpressu od značky KUULAA naprosto spokojený. Vyšla přibližně na 350 Kč (~ 14 euro) a za tu cenu je opravdu parádní.

Za mě je to možná i lepší alternativa pro Magsafe powerbanky, o kterých jsme si říkali v našem velkém srovnání. U nich máte kvůli bezdrátové povaze nabíjení značné ztráty, zatímco zde máte stejnou výhodu „bezdrátového“ nabíjení, ale efektivita je téměř stoprocentní. Do města a na výlety je to naprostý ideál.

KUULAA Mini Power Bank
KUULAA Mini Power Bank

Levná miniaturní powerbanka

Cestovní adaptér Fixed

Věc, na kterou absolutně nedám dopustit, je cestovní adaptér od české značky Fixed. Má výkon 65 W a dobíjím skrze něj svůj MacBook, chytré hodinky, telefon, zkrátka veškerou mou elektroniku, kterou si beru na cesty.

leto-vychytavky-v3-8-43-screenshot.webp

Jeho největší výhodou je, že má v sobě koncovky do všech zemí. Obsahuje zástrčky pro Evropu, Velkou Británii a Spojené státy americké spolu s Austrálií. Kromě toho má pět nabíjecích konektorů – dvě USB-A a tři USB-C, přičemž jedno z nich umí právě plný výkon 65 W, které používám pro nabíjení notebooků.

leto-vychytavky-v3-8-54-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-8-56-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-8-58-screenshot.webp

Nejlepší na tomto adaptéru je ale to, že má propouštějící zásuvky na všechny kontinenty. Pokud byste si chtěli někdy zapojit spotřebič, který může vydávat výkon až 2000 W, tak zde máte propouštějící zásuvku, abyste mohli použít třeba evropský spotřebič v USA.

leto-vychytavky-v3-8-37-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-9-19-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-8-40-screenshot.webp

Podobný adaptér, jako má značka Fixed, používám už tři roky, akorát od značky Zendure. Co ale český výrobce přinesl navíc je přepěťová ochrana a ochrana proti zkratu, takže skvělé věci.

leto-vychytavky-v3-9-36-screenshot.webp

Tento adaptér vyjde přibližně na 1 600 Kč (~ 63 euro), je tedy dražší oproti jiným nabíjecím adaptérům, které mají stejný výkon, ale tento má jednoduše skvělé funkce a můžete s ním cestovat po celém světě, takže pro cestování je perfektní.

FIXED Voyager Travel
FIXED Voyager Travel

Vybavený adaptér pro cestovatele

Chytrá lucerna Xiaomi

Teď přichází na řadu chytrá lucerna od Xiaomi. Po otestování a zjištění všech jejích funkcí, jsem se rozhodnul, že vám ji musím ukázat.

leto-vychytavky-v3-10-39-screenshot.webp

Po vzhledové stránce je velmi zajímavá, má hezké zpracování a příjemné otočné kolečko pro ovládání intenzity světla a teploty chromatičnosti. Vedle kolečka se pak nachází dvě tlačítka, jedno pro zapnutí lucerny a druhé pro ovládání efektů.

leto-vychytavky-v3-10-40-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-10-52-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-10-57-screenshot.webp

Z jednotlivých efektů zde najdete režimy jako dýchání, simulace svíčky či barevné RGB. To se sice do přírody moc nehodí, ale když lucernu použijete jako dekoraci do své herní místnosti, určitě udělá pořádnou parádu.

Lucerna má dokonce vlastní aplikaci, kde si efekty můžete přizpůsobit spolu s barvou světla, teplotou chromatičnosti a tak podobně. Aplikace také ukazuje přibližný stav baterie a umožňuje nastavit časovač vypnutí, což je do přírody skvělá věc. Když půjdete spát, nastavíte si na lucerničce časovač a budete usínat s příjemným ambientním světlem.

leto-vychytavky-v3-11-13-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-11-20-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-11-40-screenshot.webp

Lucerna přežije s voděodolností IP54 i déšť a dobíjí se skrze USB-C konektor, který podporuje protokol Quick Charge pro rychlejší nabíjení.

leto-vychytavky-v3-11-45-screenshot.webp

Lucerna ale ještě schovává další vychytávky. Když vytáhnete uchycovací hák, objevíte skrytou svítilnu. Ta svítí jasem přibližně 150 lumenů, což není moc, ale pro posvícení třeba v lese to je zcela dostačující. Na této svítilně je zároveň i postranní světlo, které se dá pomocí háku krásně zavěsit třeba do stanu, a tak mít krásné příjemné osvětlení.

leto-vychytavky-v3-12-5-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-12-9-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-12-11-screenshot.webp

U lucerny výrobce uvádí výdrž 100 hodin, ale na takovou výdrž jsem se nedostal. Ve studiu mi vydržela běžet přibližně 48 hodin. Samozřejmě výdrž hodně záleží na intenzitě světla a dalších okolnostech, ale myslím si, že i ty dva dny výdrže jsou zcela dostačující.

leto-vychytavky-v3-12-28-screenshot.webp

Kdybych ale mohl ještě něco vylepšit, tak by to byl USB-C konektor, který by třeba mohl sloužit i pro nabíjení jiných zařízení a lucerna by tedy zároveň mohla fungovat jako powerbanka. To tu bohužel není, ale přesto si myslím, že za cenu 1200 Kč (~ 47 euro) ji mohu doporučit.

Xiaomi kempingová lampička
Xiaomi kempingová lampička

Nádherná lucernička do přírody

Trackovací odrazka na kolo

Trackovací AirTagy už pravděpodobně znáte. Jedná se o skvělý způsob, jak si hlídat vaše zavazadla, když cestujete a chcete mít jistotu, že jsou stále s vámi na cestě. Co kdybych vám ale řekl, že se dají AirTagy schovat i do odrazky na vašem kole? Budou tak velmi nenápadné, a přitom stále udávat svou polohu. Když vám kolo někdo náhodou ukradne, budete přesně vědět, kde se nachází.

leto-vychytavky-v3-13-32-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-13-20-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-13-27-screenshot.webp

Tato odrazka má certifikaci IP67, takže jí déšť ani prach nebude vadit. Zároveň používá baterii CR2032, která garantuje přibližně 12 měsíců provozu. Odrazka se pak páruje v aplikaci Find My u Applu, kde polohu lokalizátoru, respektive vašeho kola, neustále vidíte. Samozřejmě ale musí být v blízkosti nějaký iPhone, který polohu nahlásí na servery Applu.

leto-vychytavky-v3-13-15-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-13-37-screenshot.webpleto-vychytavky-v3-13-52-screenshot.webp

Odrazka cenově vyjde na 900 Kč (~ 35 euro) a myslím si, že je to hodně šikovná věc, do které se hodí, hlavně pokud máte nějaké dražší kolo, investovat. Samozřejmě ale toto řešení stojí pouze na tom, že o něm případní zloději neví. Dejme tomu třeba dva, tři roky, kdy už tato vychytávka nebude fungovat, ale zatím se určitě jedná o skvělou koupi.

FIXED Tag Reflector
FIXED Tag Reflector

Odrazka skrývající lokátor