Kolik se dá vydělat těžbou kryptoměn v 2024? Kolik se dá vydělat těžbou kryptoměn v 2024?

Kolik se dá vydělat těžbou kryptoměn v 2024?

Filip KrausFilip KrausHonza MalýHonza Malý
Honza, Filip | Upraveno 12.9.2024 Informace

Před přibližně čtyřmi roky jsem testoval těžení kryptoměn na mém herním počítači. Tehdy se jednalo o poměrně zajímavý přivýdělek a způsob, jak získat zpátky trochu peněz utracených za předraženou grafickou kartu. Jak je ale na tom těžba kryptoměn dnes, v roce 2024? To jsem se rozhodl otestovat.

Video

Kolik se dá vydělat těžbou kryptoměn v 2024?

Programy pro těžbu

Když jsem těžbu kryptoměn zkoušel naposledy, používal jsem nástroj NiceHash, který byl v té době nejpopulárnější. Mnoho alternativ ani nebylo.

tezeni-kryptomeny-v2-0-37-screenshot.webp

Znovu jsem ale prozkoumal situaci a zjistil, že se časem objevilo spoustu nových nástrojů a programů pro těžbu.

1unminer-2.webp
1kryptex-2.webp
1nicehash-2.webp
Jednoduchý klient
Nejvyšší zisk Populární volba
vyzkoušet vyzkoušet vyzkoušet

unMiner

unMiner je jednoduchý a velmi odlehčený klient, který má krásnou aplikaci pro Windows. Nevyžaduje jakýkoli účet, takže prvotní nastavení je opravdu svižné. Vaším účtem je totiž v této aplikaci vaše kryptoměnová adresa.

tezeni-kryptomeny-v2-1-3-screenshot.webptezeni-kryptomeny-v2-1-33-screenshot.webptezeni-kryptomeny-v2-1-36-screenshot.webp

Na webu pak máte připravenou podstránku, kde vidíte množství vytěžené kryptoměny, vaše počítače, které momentálně těží, a různé statistiky, které se vám můžou hodit.

tezeni-kryptomeny-v2-1-15-screenshot.webptezeni-kryptomeny-v2-1-19-screenshot.webptezeni-kryptomeny-v2-1-25-screenshot.webp

Vše je snadno přístupné a jednoduché, nemusíte vlastně nic řešit. Proto se mi unMiner velmi zalíbil – je krásně jednoduchý.

NiceHash

Dále jsem se podíval na již dobře známý NiceHash, který jsem v minulosti testoval. 

tezeni-kryptomeny-v2-1-29-screenshot.webptezeni-kryptomeny-v2-1-33-screenshot.webptezeni-kryptomeny-v2-1-36-screenshot.webp

Aplikace je vesměs stále stejná, ale webové rozhrání se za několik let značně vylepšilo. V něm si můžete zobrazit své těžební počítače, které můžete i na dálku ovládat.

tezeni-kryptomeny-v2-1-41-screenshot.webptezeni-kryptomeny-v2-2-1-screenshot.webptezeni-kryptomeny-v2-1-49-screenshot.webp

Nechybí poté ani detailní statistiky o teplotě, spotřebě a vytíženosti těžících počítačů. To vše je vizuálně zpracováno v hezkých grafech.

NiceHash se už ale dnes nedá ani zdaleka označit jako lehký Windows klient. Dokonce i antivir ho detekuje jako hrozbu, kvůli jeho potřebě rozsáhlých oprávnění k fungování.

tezeni-kryptomeny-v2-2-12-screenshot.webp

Musím nicméně říct, že některé funkce jsou opravdu hezky zpracované. Vývojáři mají dokonce vlastní aplikaci na telefony, kde si můžete těžbu příjemně spravovat.

Nově má NiceHash i vlastní tržiště pro nákup těžebního výkonu. Když časem zjistíte, že těžení doma se úplně nevyplatí, můžete si koupit výkon odněkud jinud, kde je levnější elektřina.

tezeni-kryptomeny-v2-2-25-screenshot.webp

Zcela tedy chápu, že je NiceHash stále nejpopulárnější volbou pro těžbu kryptoměn, ale osobně jsem se usadil trochu jinde.

Kryptex

Kryptex je program, který není nějak zvlášť zajímavý, nemá přehršel funkcí, ale zalíbilo se mi na něm, že se přímo jedná o těžební pool.

Vývojáři tedy jen neprodávají váš těžební výkon někam dál, jako to dělá třeba NiceHash, ale rovnou ho využívají pro těžbu s tím, že zisky jdou rovnou vám.

tezeni-kryptomeny-v2-2-55-screenshot.webp

Když se to spojí s nejnižšími poplatky, unMiner si kupříkladu bere 1 % z veškeré těžby, tak jsem zkrátka bral Kryptex jako hlavní volbu.

Článek není placenou spoluprací

Chtěl bych jen upozornit, že tento článek není v jakékoli formě placenou spoluprací. Vývojáři těžebních programů o tomto mém experimentu vůbec nevědí. Pouze jsem si chtěl sám zjistit a ověřit, jestli ještě může být v dnešní době těžba kryptoměn výdělečná.

Těžba s Kryptexem

Po nainstalování Kryptexu se vám zobrazí velmi jednoduchá tabulka, která ani neukazuje váš procesor či grafickou kartu. Doporučuji tedy jít do nastavení a přepnout aplikaci do „Profesionálního režimu“. 

tezeni-kryptomeny-v2-4-24-screenshot.webp
V profesionálním režimu se zobrazí mnohem více informací

Následně si nechte udělat interní benchmark. Ten zjistí, kterou kryptoměnu by váš procesor a grafická karta měly těžit. Díky tomu budete těžit kryptoměny, které jsou pro vás nejvýhodnější.

tezeni-kryptomeny-v2-4-7-screenshot.webp

Dále už jen spustíte samotné těžení a svůj počítač můžete nechat pracovat.

V aplikaci pak nahoře vidíte informace o aktuálním výdělku a váš celkový výdělek, který si můžete vybrat na účet.

tezeni-kryptomeny-v2-4-23-screenshot.webp

Pod částkami jsou uvedeny komponenty, které se používají pro těžbu. Musím tady pochválit, že aplikace ukazuje teploty, spotřebu, otáčky ventilátorů a celkové využití.

V nastavení také najdete možnost spouštění Cryptexu společně s vaším počítačem či volbu algoritmů, které se budou používat pro těžbu. Vybrané algoritmy bych ale osobně moc neměnil, program dokáže sám vybrat ty nejvýhodnější.

tezeni-kryptomeny-v2-4-52-screenshot.webp

Můžete si ještě zapnout pár technických detailů jako třeba zobrazování oken těžby. Hezky pak vidíte, co a jak počítač těží.

tezeni-kryptomeny-v2-5-13-screenshot.webp

Další funkce najdete ve webovém rozhrání. V něm můžete těžební počítače ovládat, podobně jako u NiceHash, či si zobrazit další informace ve formě grafů, třeba vývoj vašich příjmů.

tezeni-kryptomeny-v2-5-34-screenshot.webptezeni-kryptomeny-v2-4-13-screenshot.webptezeni-kryptomeny-v2-5-30-screenshot.webp

Vydělává těžba kryptoměn?

Aplikaci Cryptex jsem ve studiu zapnul na spoustě počítačů. Na méně výkonných sestavách, ale i na RTX 4090, nejvýkonnější grafické kartě současnosti. Chtěl jsem vytvořit vzorek toho, na čem se dnes dá těžit, abychom zjistili, kdo si jak může vydělat.

Zařízení Grafická karta Procesor
Střihačský počítač GeForce RTX 4090 Intel Core i7-14700K
GeForce RTX 4090
(laptopová verze)
Intel Core i9-14900HX
GeForce RTX 4070
(laptopová verze)
Intel Core Ultra 9 185H
Testovací počítač GeForce RTX 4080 Super AMD Ryzen 7 7800X3D
GeForce RTX 4070
(laptopová verze)
Intel Core Ultra 9 185H
Můj Mini ITX počítač GeForce RTX 4070 Ti Intel Core i5-13600K
Testovací
high-end sestava
GeForce RTX 4070 Ti Intel Core i9-13900K

Začněme naším editovacím počítačem. Jedná se high-endovou sestavu s procesorem Intel 14700K a grafickou kartou RTX 4090.

tezeni-kryptomeny-v2-6-15-screenshot.webp

Výdělek zde činí 40 dolarů za měsíc, tedy přibližně 900 Kč (36 euro).

Těžbu jsem dále zkoušel na nehorázně výkonném notebooku . Ten má procesor Intel 14900HX a grafickou kartu RTX 4090 v notebookové variantě.

gpu-dock-v2-13-36-screenshot.webp

U něj se nám výdělek zmenšil na 23 dolarů – 520 Kč (21 euro) za měsíc.

Ke srovnání jsem těžil i na jiném MSI notebooku, a to na . Jedná se o tenčí a přenosnější notebook než MSI Raider, ale stále má slušné komponenty ve formě Intel Core Ultra 185H a RTX 4070 v laptopové verzi.

gpu-dock-v2-11-18-screenshot.webp

U tohoto notebooku výdělek činí už jen pouhých 8 dolarů (180 Kč / 7 euro).

Zajímala mě i těžba na procesoru Ryzen 7800X3D, který má obrovskou 3D cache. Je to aktuálně nejvýhodnější procesor s úžasným herním výkonem.

tezeni-kryptomeny-v2-7-50-screenshot.webp

Očekával jsem, že když má takový výkon, že rovněž bude mít nejvyšší hash rate (= rychlost těžení), ale to se mi úplně nepotvrdilo.

Procesor Hash rate
Intel Core i9-13900K 10600 H/s
Ryzen 7 7800X3D 8300 H/s

Oproti Intel 13900K má Ryzen o přibližně 20 % menší hash rate na stejném těžebním algoritmu.

tezeni-kryptomeny-v2-8-19-screenshot.webp

Ve výsledku pak naše sestava s Ryzen 7800X3D a RTX 4080 Super vydělá každý měsíc okolo 25 dolarů, tedy 570 Kč (23 euro).

Mimochodem, při těžbě kryptoměn stále záleží spíše na grafické kartě nežli na procesoru. Na procesoru se sice něco málo vytěží, ale výsledek je s grafickou kartou nesrovnatelný. Při těžbě na běžném počítači je tedy lepší využívat pouze grafickou kartu a procesor nechat volný pro klasickou práci.

tezeni-kryptomeny-v2-6-27-screenshot.webp

Při svém testování jsem nicméně těžil jak na grafické kartě, tak procesoru, abych zjistil nejvyšší možný výdělek.

Těžbu jsem ještě zkoušel na mini počítači od ASUSu. Sice se jedná o skvělou herní mašinu v malém balení, ale těžení jí moc nejde.

nejvykonnejsi-mini-pc-s-rtx-4070-4-4-screenshot.webp

Měsíční výdělek je přibližně poloviční oproti ostatním sestavám – 12 dolarů (270 Kč / 11 euro).

Podobně je na tom můj vlastní Mini ITX počítač. Ten měsíčně vydělá také jen okolo 13 dolarů (300 Kč / 12 euro).

tezeni-kryptomeny-v2-9-21-screenshot.webp

Větší výdělek přinesla pouze naše high-endová sestava s Intelem 13900K. V tu dobu jsme testovali RTX 4070 Ti, kterou jsem rovnou využil i pro test těžby.

tezeni-kryptomeny-v2-9-30-screenshot.webp

Výdělek z ní pak činil 27 dolarů (600 Kč / 24 euro).

Vědeli jste?

V rámci PR kroku pod záštitou boje proti těžbě kryptoměn NVIDIA v roce 2021 omezila na svých kartách rychlost těžby kryptoměn.

Toto omezení však přibližně o rok později odstranila.

Výsledky experimentu

Nyní se pojďme podívat na výsledné zisky z těžby. Experiment jsem začal 6. srpna 2024, než jsem odletěl na novinářskou akci do Paříže, a těžení pak vypnul 12. srpna. Těžbu jsem tedy prováděl přibližně šest dnů.

Značným vedlejším efektem tohoto experimentu byla stoupající teplota v mém studiu. Po vypnutí klimatizace 7. srpna vystoupala až na rekordních 42 °C. S tím jsem se nikdy ještě nesetkal.

tezeni-kryptomeny-v2-11-14-screenshot.webp

Pokud se náhodou ptáte, proč teplota při testování takto výrazně vystoupala, je to jednoduché. Musíme se ale podívat na spotřebu počítačů:

  • Na první zásuvce byly napojeny dva testované počítače. Ty měly nepřetržitou spotřebu 1 kilowatt
  • V další zásuvce jsem měl zapojené dva notebooky a ROG mini počítač. Zde byla celková spotřeba okolo 650 wattů
  • Největší spotřebu měl náš střihačský počítač s RTX 4090. Ten si konstantě odebíral 760 wattů.
  • Testovací počítač s Intel 13900K si odebíral přibližně 640 wattů.

Když si to všechno sečteme, dostaneme 3 kilowatty. Všechna tato elektřina musí někam jít, přičemž počítače ji téměř všechnu promění v teplo. A opravdu, když jsem se do studia vrátil, nedalo se v něm pracovat.

tezeni-kryptomeny-v2-11-26-screenshot.webp

Za šest dnů testování jsem si na Kryptexu vydělal 27 dolarů v Bitcoinu. Sice jsem netěžil jen Bitcoin, těžily se v daný moment výhodné kryptoměny, ale Kryptex je pak šikovně konvertoval na Bitcoin, který si můžu kamkoli poslat.

tezeni-kryptomeny-v2-12-11-screenshot.webp

Pokud by někdo chtěl získávat přímo těžené kryptoměny, může vyzkoušet aplikaci Kryptex PPS+, což už je přímo mining pool. S tím si člověk musí více pohrát, ale budete rovnou sbírat vámi natěžené kryptoměny.

Po přepočtu můj výdělek činí okolo 620 Kč (25 euro). Kdybych těžil celý měsíc, tak si vydělám 2650 Kč, tedy 105 euro. To možná zní zajímavě, ale musíme vzít v potaz, že jsem k těžení používal několik počítačů zároveň, což zrovna běžný člověk dělat nebude. Samozřejmě je také nutné započítat cenu elektřiny.

Zařízení připojená
k chytré zásuvce
Naměřená spotřeba
Notebooky 86 kWh
Dva testované počítače 126 kWh
Testovací sestava 50 kWh
Střihačský počítač 40 kWh

Společnost E.ON na svých stránkách uvádí, že v minulém roce byla průměrná cena za jednu kilowatthodinu 5,8 Kč. Když si tedy naší celkovou spotřebu 302 kWh vynásobíme touto cenou, dostaneme částku 1751 Kč (70 euro). Když si to odečteme od našeho výdělku 620 Kč, tak jsem okolo tisícikoruny (50 euro) v mínusu. To se mi zrovna nevyplatilo.

Kdybych ještě započítal i spotřebu klimatizace, kterou jsem musel mít zapnutou pro ochlazení studia na přijatelné teploty, byly bychom na tom ještě hůře.

tezeni-kryptomeny-v2-14-18-screenshot.webp

Už mi ale nezbývalo nic jiného než si těžce vydělané peníze nechat vyplatit. Výběr jsem provedl v kryptoměně USDT, což je stabilní mince vázaná na dolar, protože u ní byl poplatek pro výběr jen 10 Kč (0,4 euro). Ostatní kryptoměny měly poměrně vysoké poplatky a ztratil bych u nich až polovinu svého výdělku.

tezeni-kryptomeny-v2-14-46-screenshot.webp

Závěr

Abych svůj experiment shrnul, těžba kryptoměn se už dneska nevyplatí. Možná přijde období, kdy bude odměna za těžbu kryptoměn vyšší, a i běžným lidem se těžba vyplatí, ale teď tomu tak není.

Co si o těžbě kryptoměn myslíte vy? Těžíte nebo jste v minulosti těžili? O své názory a zkušenosti se můžete podělit v komentářích.